poniedziałek, 3 września 2012

Pappardelle z krewetkami:

Nie będzie to typowy przepis ale wskazówka do zrobienia tego typu dania. Można dokonać wiele wariacji: np: zamienić krewetki na kalmary, czy też zamiast makaronu pappardelle użyć jego cieńszej wersji - tagliatelle, co szczerze polecam, ponieważ wybrana przeze mnie pasta stłumiła  właściwy smak dania - krewetek. Podsmażyłam je na oliwie z dodatkiem czosnku, gałki muszkatołowej, czarnego pieprzu, soli, cytryny i kilku kawałków świeżego pomidora.
Podałam wszystko posypane oczywiście świeżo zmielonym czarnym pieprzem i drobno startym serem Parmegiano - parmezanem, który od razu się delikatnie rozpuścił. Obok na talerzu wysypałam też świeżo, ale tym razem o wiele grubiej starty parmezan, aby każdy potencjalny głodomor mógł dobrać tyle sera, na ile ma ochotę.

1 komentarz:

marinia pisze...

Pięknie się prezentuje to danie.